ROC van Twente blij met impact gepersonaliseerde e-learning

ROC van Twente blij met impact gepersonaliseerde e-learning

Door de gepersonaliseerde e-learning van ZCUR zijn de 2400 medewerkers van ROC van Twente alert op het creëren en behouden van een informatieveilige omgeving. Medewerkers zijn zich meer bewust van risicovolle situaties, waaronder rondslingerende documenten bij printers. De bewustwording van medewerkers is meer toegenomen, doordat zij een datalek of phishingmail beter herkennen. Lotte Munster-Swaters, Privacy Officer bij ROC van Twente, vertelt over haar ervaring met de werkwijze van ZCUR en legt gedetailleerd uit wat de e-learning teweegbrengt binnen de organisatie.

Zelf de touwtjes in handen hebben

Het ROC van Twente bouwt ieder jaar een bewustwordingsplan op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Op deze manier maakt de organisatie haar medewerkers bewust van onder andere de urgentie van het zorgvuldig omgaan met gegevens van studenten en medewerkers en het melden van een datalek.

Het creëren van een informatieveilige omgeving binnen de organisatie begint namelijk bij een gedragsverandering van medewerkers en daar speelt een gepersonaliseerde e-learning perfect op in. Daarom benaderde Munster-Swaters verschillende leveranciers om te praten over de opties. Na een korte periode van wikken en wegen koos de werkgroep rond de zomer van 2021 voor de dienstverlening van ZCUR. “We hebben zelf de zeggenschap over op welk platform we de e-learning laten draaien, namelijk de al in gebruik genomen ELO. Bij grotere leveranciers is deze keuze niet altijd mogelijk. Bovendien hebben wij nu als organisatie zelf het beheer over eventuele aanpassingen van de e-learning.”

Persoonlijke twist

De overweging van Munster-Swaters heeft met meerdere punten te maken. ZCUR levert geen generieke e-learning, maar gebruikt het DNA van de organisatie altijd als startpunt. Jozien Winterman-Ensing, Security Officer bij ROC van Twente, was nauw betrokken bij dit onderdeel van het proces. Zij licht haar positieve ervaring toe. “Onze manier van communiceren is echt verwerkt in de e-learning. Ook de teksten en vragen aan de medewerkers sluiten precies aan op hoe wij de processen binnen Roc van Twente hebben ingericht. Denk ook aan het verwerken van zaken als een huisstijl en ons logo. Ook is het karakter van ROC verwerkt in de animaties in de e-learning.  Dit kost natuurlijk extra tijd, maar die tijd nemen ze bij ZCUR”, legt Winterman-Ensing uit.

Het toevoegen van twee authentieke vlogs geeft de e-learning een persoonlijke twist. Het neemt de medewerker mee in ‘de wereld van informatiebeveiliging en privacy’. Op deze manier gaat het onderwerp leven. “Samen met Lotte vertel ik in de video’s aan de medewerkers wat ze allemaal gaan leren. Dit doen we op een leuke manier om mensen te enthousiasmeren. Hier krijgen we positieve feedback op van de medewerkers en ons College van Bestuur.” Eric en Remon, adviseurs bij ZCUR, waren allebei aanwezig bij de opnames van de video’s. Ik merkte dat ze echt tijd voor ons maakten om alles goed te laten verlopen. Dit is leuk en prettig!”

Meer meldingen van incidenten

De fanatieke inzet van beide partijen zorgt voor fraaie resultaten. Eind maart heeft ongeveer 50% van de medewerkers de e-learning gevolgd. Het overige deel heeft nog de tijd tot eind april, maar nu al merkt Munster-Swaters dat de e-learning doet wat het moet doen. “Concrete cijfers zijn er op dit moment nog niet, Wij wachten nog op de laatste cijfers van de ROC Academie, maar er is zeker sprake van meer bewustwording onder de medewerkers. Ik krijg meer meldingen binnen van incidenten en medewerkers onderling spreken elkaar ook aan over mogelijke risico’s bij handelingen.” Eerst wisten heel veel medewerkers niet dat als er wat bij een printer rondslingert, dit al een datalek kan zijn. “Nu anticipeert men direct door een melding te maken. Je voelt dat het meer leeft, mensen na de e-learning meer gevoel bij het onderwerp hebben. Denk bijvoorbeeld aan vragen over phishingmails. Die krijg ik vaker dan voor de start van de e-learning.”

Lotte kijkt terug op een prettige samenwerking. “De gesprekken met Eric en Remon verliepen goed. Halverwege het proces waren er wat obstakels door het te gebruiken sjabloon, maar zij zetten een extra stapje om het keurig op te lossen. Uiteindelijk verliep het allemaal prima. Dat is als klant fijn, dat er echt tijd voor je wordt gemaakt. Grotere leveranciers werken uitsluitend met kant en klare opties wat betreft de inrichting van de e-learning. Eric, Remon en hun collega’s staan juist voor allerlei opties open. Zo vonden er nog wat extra wijzigingen in de vormgeving plaats”.

Een generieke e-learning is niet de oplossing

Volg je de kudde met een generieke e-learning? Dan verandert er weinig tot niets en stoot jouw organisatie zich telkens aan dezelfde steen.

De gepersonaliseerde e-learnings dragen bij aan een echte gedragsverandering. Hierdoor boekt niet alleen ROC van Twente positieve resultaten. Nee, het aantal door werknemers gestelde vragen en meldingen binnen het Martini Ziekenhuis is zelfs minimaal verdubbeld. 

Wil jij werken aan duurzame bewustwording binnen jouw organisatie over het onderwerp ‘informatiebeveiliging’? Bel dan nu met Remon of Eric op 085 06 08 419 of stuur een e-mail naar info@zcur.nl.