ZGT Ziekenhuis werkt efficiënter dankzij de hulp van ZCUR

Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) werkt efficiënter dankzij de hulp van ZCUR

ZCUR bood een aantal maanden ondersteuning aan de privacy officer van het ZGT Ziekenhuis. Door de enorme werkdruk was er sprake van een achterstand op het gebied van het uitvoeren van DPIA’s en het beoordelen van verwerkersovereenkomsten. Toen waren daar de mensen van ZCUR! Een mix van werk op locatie en werk op afstand nam al een hoop stress weg. Leon Visser, Project Portfolio Manager bij ZGT, was daar ontzettend blij mee. “ZCUR ontzorgt al vanaf dag één!”.

De kracht van mond-tot-mond reclame

Voor de privacy officer van het ZGT Ziekenhuis was het duidelijk: zo kon het niet langer. Het werk stapelde zich op en er was dringend hulp nodig om alle taken te voltooien. Denk aan ondersteuning bij DPIA’s en bij het verwerken van datalekken. “Wij hadden dringend de behoefte om lucht te creëren, om de achterstand aan werkzaamheden weg te werken”, legt Leon uit. Via-via kwam ZGT in contact met ZCUR Informatiebeveiliging en Privacy.

Het wegwerken van de achterstand was een teameffort

Twee mensen vanuit ZCUR en een persoon vanuit ZGT vormden samen een team. Zo pakten zij samen alle openstaande taken op.

Het team stond gelijk. Operationele uitdagingen als het beoordelen van datalekken en verwerkersovereenkomsten werden direct opgepakt. Ook hielp ZCUR mee met de uitvraag voor de actualisatie van het verwerkersregister. Van ZCUR was er wekelijks iemand op locatie.

Maar voor ZCUR bleef het niet alleen bij de initiële werkzaamheden. “ZCUR zet een stapje extra. Ze doen niet alleen wat jij vraagt, maar geven het ook aan wanneer zij ergens een verbeterpotentieel zien. Zo gaven zij inzicht in de tijdbesteding rondom privacy taken, maakten zij een analyse rondom veilig mailen en deden zij een voorstel voor het optimaliseren van het datalekproces. De achterstanden verdwenen als sneeuw voor de zon!”.

Tegenwoordig heeft het ZGT Ziekenhuis ook een centraal nummer voor vragen rondom privacy in het leven geroepen. “De bewustwording van dataveiligheid leidt tot meer meldingen van datalekken. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een toename aan vragen over de verwerkersovereenkomsten en voor meer cliënten die hun dossier willen inzien.”.

ZCUR moet niet zo bescheiden zijn

Bij het ZGT Ziekenhuis is men zeer tevreden over de expertise van ZCUR. “Zij houden van korte lijntjes, hebben aandacht voor de klant en pakken de zaken gelijk op. Vanaf dag 1 voelden wij ons ontzorgd.”.

Op de vraag wat eventuele verbeterpunten voor ZCUR zijn, heeft Leon geen direct antwoord. “Misschien dat ze niet zo bescheiden moeten zijn!”.

Ondertussen is er een vaste extra privacy officer aangesteld en is de overdracht van het werk binnen de organisatie ook achter de rug. Leon en ZCUR-adviseur Remon kijken samen hoe zij nu blijven samenwerken. “Ik vind het fijn om een warme band te houden met ZCUR en hoop dat we in de toekomst vaker mogen sparren over capaciteit en vakkennis.”.

Werk nu aan een informatieveilige omgeving!

Het oppakken en correct behandelen van bijvoorbeeld datalekken zijn geen taken die op een laag pitje moeten staan. Kan jouw privacy officer ook hulp gebruiken bij het wegwerken van achterstanden en het stroomlijnen van de privacy-processen? Neem dan contact op met Remon en Eric op 085 06 08 419 of stuur een e-mail naar info@zcur.nl.