Met behulp van ZCUR haalde SJG Weert NEN 7510 certificering

Met behulp van ZCUR haalde SJG Weert de NEN 7510-certificering ruim

ZCUR hielp het St. Jans Gasthuis Weert om aan de normen te voldoen voor de NEN 7510-certificering. Een uitdagende opgave, want hiervoor moet al het papierwerk tot in de kleinste details kloppen. Eric en Anne Marie van ZCUR zetten zich met enthousiasme in en wisten, samen met de interne accountmanager, de klus te klaren. “Alles wat het moeilijker maakte om het gewenste resultaat te behalen, schrapten zij meteen”, vertelt Gertjan Kamps, lid van de Raad van Bestuur van SJG Weert. 

Resultaatgerichtheid gaf de doorslag

SJG Weert maakte zich de afgelopen maanden klaar voor de 7510-certificering. Dit draait om het waarborgen van de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van alle informatie ten behoeve van verantwoorde zorg voor patiënten. De dataveiligheid was er al, maar op het gebied van documentbeheer en het risicomanagement moest nog het een en ander gebeuren.

Vooral op papier moest alles kloppen om aan de normen te voldoen. Dat was een taak waar het ziekenhuis graag een externe partij voor inschakelde. “Het leek mij verstandig om dit zo te doen, omdat wij zelf de know-how en kennis niet in huis hadden om met deze tijdsdruk de certificering te krijgen”, vertelt Gertjan.

Het was voor hem geen moeilijke keuze om met ZCUR in zee te gaan. De tijdsdruk was hoog: SJG Weert wilde de certificeringen op tijd verkrijgen. “Ik kreeg meteen een goed gevoel bij deze partij. Dat zat hem vooral in de resultaatgerichtheid. ZCUR kijkt echt specifiek naar wat passend is voor een organisatie om tot het gewenste resultaat te komen.”

ZCUR werkte intensief aan de normeringen

Vanuit ZCUR kwam Anne Marie op locatie werken bij SJG Weert. Zij kent alle normeringen en werkte norm voor norm af. Eric verrichte ook het nodige werk, maar deed dit op afstand. Samen met Rob de Prest, accountmanager planning & control bij SJG Weert, zorgde het team van ZCUR ervoor dat ook alles op papier klopte. “De visie paste bij het beleidsdocument, wat weer paste bij de agenda, wat weer paste bij de acties… enzovoort.”

Het team was hier maandenlang mee bezig. Voor een taak als deze is dat zeer efficiënt: ZCUR en SJG Weert hadden relatief weinig uren nodig om de opdracht te voltooien. En het was nogal een klus… “Dit was behoorlijk monnikenwerk. ZCUR had de lead. Als zij iets nodig hadden, trokken ze aan onze jas en waren wij er voor hen”, vertelt Gert-Jan.

Eric, Anne Marie en Rob zetten bijvoorbeeld een Information Security Management Systeem op. Het is een verzameling van technische maatregelen die ingezet wordt om een organisatie te beveiligen. Denk aan een groot Exceldocument met daarin alle risico’s wat betreft informatiebeveiliging. Dit systeem wordt periodiek doorlopen aan de hand van eerder vastgestelde normeringen.

In totaal was SJG Weert zo’n 6 tot 9 maanden bezig met het totale proces. Binnen deze tijd is er twee keer een audit gedaan om te controleren of zij overal aan voldeden. Uiteindelijk bleek dat SJG aan alle normen voldeed. Hier en daar zijn er wat aandachtspuntjes, maar de certificering is ruim gehaald.

Een echte no-nonsense aanpak

Gertjan kijkt tevreden terug op de samenwerking. ZCUR deed echt het noodzakelijke werk en liet alle poespas achterwege. Het team verrichte geen onnodig werk en werkte zeer efficiënt aan de normeringen. “Vanuit ZCUR ging alles perfect wat mij betreft. Alles wat het moeilijker maakte om het gewenste resultaat te behalen, schrapten zij meteen. Kortom, zij sloegen alle poespas over.”

Verbeterpunten noemen voor ZCUR lukt Gertjan niet. Hij was onder de indruk van wat er allemaal nodig is voor het behalen van zo’n norm en van hoe snel SJG Weert dit met hulp van ZCUR dit voor elkaar kreeg. Jaarlijks is er opnieuw een audit om de normen te evalueren, maar daar maakt Gertjan zich geen zorgen om. SJG Weert leidt nu intern iemand op tot Information Security Officer om het werk van ZCUR over te nemen. “Hebben we toch ondersteuning nodig? Dan kloppen we zeker bij ZCUR aan!”, aldus Gertjan.

Werk nu aan een informatieveilige omgeving!

Het voorbereiden op audits voor certificeringen is soms een hele uitdagende taak. Hierbij gaat het om werk dat onder tijdsdruk zorgvuldig gedaan moet worden. Kan jouw organisatie hier wel een helpende hand bij gebruiken? Neem dan contact op met Remon op 085 06 08 419 of stuur een e-mail naar info@zcur.nl.