Dit is de top 3 cybersecurity-bedreigingen van 2022
De uitdagingen op het gebied van IT-beveiliging zijn in 2022 voor zorgorganisaties groot. Hackers proberen op tal van manieren binnen te dringen tot bijvoorbeeld computers, servers, elektronische systemen en mobiele apparaten. Jij wil natuurlijk niet dat jouw medewerkers in een valstrik trappen met imagoschade, financiële schade en emotionele schade tot gevolg… Wij brengen de drie grootste dreigingen voor jou in kaart. Zo weet jij precies weet waar de focus moet liggen als het gaat om het creëren van een informatieveilige omgeving.
Het aantal phishingsites stijgt explosief
Wie in 2022 nog steeds denkt dat phishing een ver-van-het-bed-show is, slaat de plank volledig mis. Voor internetcriminelen is phishing echt booming business. Phishing neemt de laatste jaren toe, zowel bij de consument als op de werkvloer. Vooral medewerkers blijken een makkelijk te bereiken doelwit. Even een mailtje of appje openen om vervolgens geconfronteerd te worden met afpersing, virussen of gijzelsoftware.
Barracuda Networks is wereldwijd leider in oplossingen voor beveiliging, levering van toepassingen en gegevensbescherming. Het bedrijf merkte ontwikkelingen op het gebied van phishing op en heeft onafhankelijk marktonderzoeker Vanson Bourne opdracht gegeven om een wereldwijd onderzoek uit te voeren onder IT-beslissers die verantwoordelijk zijn voor de netwerken, publieke cloud en beveiliging van hun organisatie. In totaal waren er 750 deelnemers uit een breed scala van sectoren. Denk aan bouw, energie, financiële diensten, media, productie, retail, technologie en andere sectoren. Deelnemers aan het onderzoek uit de VS, Europa en APAC vertegenwoordigden organisaties met 500 werknemers of meer. In Europa kwamen de respondenten uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. In APAC kwamen de respondenten uit India, Australië, Singapore en Hong Kong. De enquête werd gehouden in juli en augustus 2021.
De resultaten uit het onderzoeken liegen er niet om:
- Het aantal phishingsites steeg in 2021 wereldwijd met maar liefst 22% ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit een recent rapport van PhishLabs.
- 51% van de respondenten zegt een toename te zien in phishing-aanvallen
- 46% heeft er geen vertrouwen in dat hun webapplicaties veilig zijn.
- 50% heeft medewerkers toestemming gegeven om hun persoonlijke mailadressen en devises te gebruiken om het bedrijfsnetwerk uit te voeren.
- 40% heeft hun budget voor cybersecurity verlaagd als een kostenbesparende maatregel om de COVID-19 crisis aan te pakken.
Wij raden je aan om het gehele rapport te lezen. De feiten maken weer eens duidelijk dat het belangrijk is om awareness onder medewerkers te creëren.
Wil jij weten hoe jij jouw organisatie beschermt tegen phishing? Neem dan direct contact op met onze adviseurs.
> Spreek een adviseur <
Microsoft 365-beheerders zijn kwetsbaar voor ransomware-aanvallen
Van phishing nemen we je nu mee naar een totaal ander scenario. Stel je eens voor dat plotseling al je data is versleuteld, totdat je losgeld op tafel legt. In het ergste geval krijg je na de betaling alsnog geen toegang tot je gegevens. Het lijkt een sterk verhaal, maar voor tal van bedrijven is dit helaas de snoeiharde realiteit. Meer dan de helft van de Microsoft 365-beheerders heeft te maken gehad met een ransomware-aanval. Wie denkt dat we de grootste piek hebben gehad, heeft het mis. De toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Studies voorspellen dat maar liefst 75% van de organsaties het slachtoffer wordt van ransomware.
Het bewustzijn rondom ransomware wordt gelukkig wel steeds groter. Alleen voor Gemeente Hof van Twente, Media Marks en de Universiteit van Maastricht was dit al te laat. Cybercriminelen wisten de systemen te versleutelen. Uiteindelijk betaalde de Universiteit van Maastricht het losgeld.
Was jouw organisatie recent slachtoffer van een ransomware-aanval? Bekijk dan de speciale pagina van Microsoft. Hier leer jij stapsgewijs uit hoe jouw organisatie kan herstellen van een ransomware-aanval.
Shadow IT: IT-uitgaven gaan grotendeels buiten de IT-afdeling om
Phishing en ransomware-aanvallen zijn allesbehalve een verrijking voor de organisatie, maar ook Shadow-IT is een dreiging om serieus rekening mee te houden. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat maar liefst ruim 35% tot 40% van de IT-uitgaven buiten de IT-afdeling om gaat. De organisatie heeft daar dus geen controle over. Dit neemt risico’s met zich mee als het binnenhalen van virussen en het veroorzaken van datalekken.
Wie Shadow IT zegt, komt al snel uit bij thuiswerken. Door het thuiswerken is werken in de cloud populairder dan ooit. Alleen worden er onbedoeld veel bedrijfsgegevens vrijgegeven. In 2021 zijn er maar liefst 5,1 miljard datarecord gelekt door cyberaanvallen, ransomware en interne fouten. Daarom is het belangrijker dan ooit om te zorgen voor een sterke securitystrategie en 360° security, zodat jouw eindgebruikers overal veilig werken.
Een schadepost voorkomen? Boek een demo!
Na het lezen van dit blogartikel wil je waarschijnlijk direct aan de slag met het creëren van een informatieveilige omgeving. Wij hielpen met onze gepersonaliseerde E-learnings en bewustwordingsprogramma’s al tientallen organisaties bij het creëren van een informatieveilige omgeving. Boek een demo en ervaar hoe wij jou kunnen helpen!
Je mag de volgende zaken verwachten van onze demo:
✅ Antwoord op al jouw vragen: van het regelen van budget tot aan de doorlooptijd
✅ Uitgebreide informatie over de mogelijkheden wat betreft vormgeving
✅ Presentatie van verschillende E-learnings
✅ Persoonlijk advies
✅ Tips + handvatten voor een informatieveilige omgeving
De demo kost slechts 45 minuten van jouw tijd en is eenvoudig in te plannen door een plek in onze agenda te reserveren.
> Boek nu een demo! <