ZCUR zette zich in binnen grote zorgorganisatie in het Noorden

ZCUR zette zich in binnen grote zorgorganisatie in het Noorden

ZCUR nam de taken van Tanita De Beeld-Dijks, de Functionaris Gegevensbescherming bij een grote zorgorganisatie in het Noorden, waar. De adviseurs kregen direct een hack bij de grootste leveranciers van ECD’S in Nederland op het bordje. Een golf van paniek in zorgland volgde, want landelijk werden er tienduizenden documenten van patiënten gestolen. “Bij ZCUR blijven ze lekker normaal. Ze raken niet in paniek.”

Nauwelijks contact nodig

Tanita De Beeld-Dijks werkte 10 jaar voor de zorgorganisatie in het Noorden van het land. Eerst als Juridisch Adviseur en vervolgens als Functionaris Gegevensbescherming. Het contact met ZCUR-adviseurs Remon en Eric ontstond al in 2016. Vanaf dat jaar hielpen Eric en Remon met het ontwerpen van een centraal beheerde veilige/secure werkplek met IGEL Thin Clients. Zij ondersteunden de organisatie bij het inrichten van een veilige mailomgeving en waren verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van het AVG-project. Het drietal hield vervolgens contact met elkaar. In 2021 ging Tanita met zwangerschapsverlof en zij aarzelde geen moment. “Ik belde gelijk met Eric en Remon. Zij wilden mij vervangen tijdens mijn verlof.”

De adviseurs reageerden alert en wikkelden in deze periode onder andere de datalekken af. Dat is een omvangrijke klus bij een organisatie met ruim 4.000 medewerkers en bijna 10.000 cliënten. Wekelijks kwamen er gemiddeld 4 à 5 meldingen binnen. Denk aan incidenten als het verkeerd plaatsen van een rapportage in een cliëntdossier of een melding van een phishingmail. Ook het beantwoorden van ad-hoc vragen hoorden bij het takenpakket. Medewerkers vroegen bijvoorbeeld welke gegevens zij wel of niet mochten delen. Daarnaast dacht ZCUR mee over naderende projecten, maar ook over overeenkomsten die de deur uit moesten. “Remon en Eric pakten dit perfect op. Tijdens mijn zwangerschapsverlof hadden we nauwelijks contact, want het liep echt soepel. Wel kreeg ik nog een kaartje én een cadeautje voor de kleine van ze.”

Enorm datalek zorgde voor opschudding

Na de zwangerschap pakte Tanita in april 2022 de draad weer op. Vervolgens ging zij in oktober van datzelfde jaar met ouderschapsverlof. In die periode vertrouwde zij Remon en Eric haar taken nogmaals toe. Tijd om ‘warm te draaien’ had het tweetal niet, want een enorm incident in zorgland zorgde voor opschudding. Tienduizenden documenten van patiënten door heel het land werden gestolen. Dit kwam door een hack bij de grootste leverancier van ECD’s in Nederland. ZCUR gaf binnen de organisatie direct aan dat het belangrijk is om alle gegevens goed te registreren. “Zij gaven gelijk advies. Moet je bijvoorbeeld een melding maken naar de Autoriteit Persoonsgegevens? Het antwoord was ‘ja’ en vervolgens verzorgden zij die melding. Ook de melding aan de betrokkenen regelden zij. Hoe schrijven we dat op als organisatie? En wat moeten we vermelden? Zij dachten daar actief over mee.”

Aan een half woord genoeg hebben

Tanita is inmiddels weg bij de zorgorganisatie en startte haar eigen bedrijf. Ze kijkt met een goed gevoel terug op de samenwerking met ZCUR. Tanita vindt de no-nonsense mentaliteit prettig. “Zij zijn heel deskundig en hebben kennis van zaken binnen de zorg. Beide heren hebben aan een half woord genoeg en schakelen snel. Ze zijn heel nuchter.”

Werk nu aan een informatieveilige omgeving!

Toezichthoudende taken en het tijdig handelen bij datalekken zijn cruciaal bij het creëren van een informatieveilige omgeving. Heb jij ook ondersteuning nodig binnen jouw organisatie vanwege zwangerschapsverlof? Of kun jij om een totaal andere reden hulp gebruiken? Aarzel niet, maar bel dan nu met Remon & Eric op 085 06 08 419 of stuur direct een e-mail naar info@zcur.nl.